вівторок, 1 листопада 2016 р.

Буклет на виховний захід "Найпотаємніші схованки отрути"


З метою зменшення втрат сільськогосподарської продукції людство було змушене використовувати пестициди, незважаючи на негативні наслідки їх застосування. Використання хімічних засобів для захисту і покращення харчових властивостей сільськогосподарської продукції в усьому світі постійно зростає. Одночасно з цим відбуваються якісні зміни хімічних продуктів, що постачаються господарствам.
Пестициди як забруднювачі біосфери
Пестици́ди (від лат. pestis — зараза, caedo — вбиваю) — це хімікати, які використовуються в сільському господарстві і садівництві для боротьби зі шкідниками (шкідливими або небажаними мікроорганізмами, рослинами і тваринами), для захисту рослин. Термін пестициди об’єднує близько 1000хіміних сполук. Ведення сільського господарства в сучасних умовах немислиме без їх використання. Залежно від призначення пестициди поділяють на різні групи.
Класифікація пестицидів за призначенням:
інсектициди (для знищення комах)
фунгіциди (для знищення грибкових захворювань)
гербіциди (для боротьби з рослинами-бур'янами).
родентициди (проти гризунів)
арборициди (проти чагарників)
акарициди (проти кліщів)
бактерициди (проти бактеріальних хвороб)
нематоциди (проти фітогельмінтів — шкідливих нематод)
Класифікація за походженням діючого інгридієнта:
неорганічні
органічні
біологічні
Класифікація на основі хімічного складу діючої речовини:
хлорорганічні (ДДТ)
карбонати
гетероциклічні
фосфорганічні
похідні дієнового синтезу
похідні карбамінової тіо- та дитіокарбамінової кислот
нітропохідні фенолів
синтетичні піретроїди
похідні сечовини
Усі без винятку пестициди при ретельному вивченні виявляли або мутагенну, або інші негативні дії на живу природу і людину. Близько 90% усіх фунгіцидів, 60% гербіцидів і 30% інсектицидів є канцерогенними.
Учені ще десятиріччя тому попереджали про неминучість зараження пестицидами ґрунтових і підземних вод. Їх тривозі тоді не надали значення, а нині в різних штатах США близько третини артезіанських свердловин закрито для питного водо забезпечення через забруднення пестицидами.



Застосування пестицидів призводить до пригнічення біологічної активності ґрунтів і перешкоджає природному відновленню родючості, викликає втрату харчової цінності та смакових якостей сільськогосподарської продукції, збільшує втрати і скорочує термін збереження продукції, знижує урожайність багатьох культур внаслідок загибелі комах-запилювачів. Втрати у нашому сільському господарстві тільки від зниження врожаю внаслідок недозапилення рослин сягають близько 80%.(Оскільки ці препарати знищують природних запилювачів) покривають 30—40% прибутку, який приписують дії пестицидів.

Очевидними є негативні наслідки застосування пестицидів для здоров'я людини, причому спостерігається тенденція до їх зростання, водночас у об'єктів, які пригнічуються пестицидами, спостерігається певна пристосованість до них. Сьогодні близько 500 видів комах вже стійкі до інсектицидів. Пристосованість до пестицидів виникає протягом 10—30 поколінь, підтверджуючи справедливість теорії еволюції Ч. Дарвіна: в процесі мікроеволюції виробляється нова властивість. Помічено, наприклад, що в колорадського жука виробляється імунітет до отрутохімікатів. Знаючи це, господарства в 10 разів перевищують концентрацію розчину, що згубно позначається на багатьох інших організмах. Недостатньо обґрунтованим є твердження, що застосування пестицидів дає змогу зберегти майже третину врожаю.

Пестициди мають високий ступінь отруйності. Отрутохімікати можуть потрапити в організм людини через органи дихання, шлунково-кишковий тракт та шкіру. Дихальними шляхами пестициди потрапляють найчастіше під час обприскування рослини. Токсична дія визначається кількістю отрутохімікатів, які потрапили в організм, і залежить від їх концентрації в повітрі, тривалості і повторності впливу, дії зовнішніх чинників (температури повітря, опадів, напрямків вітру) та умов праці.
Характер токсичної дії на організм людини різних пестицидів не однаковий. Особливості їх дії визначають хімічна природа, фізико-хімічна природа, фізико-хімічні властивості (температура кипіння і випаровування), індивідуальні особливості організму людини (вік, стать, чутливість), шляхи надходження в організм, розчинність в умовах організму і т. п. Характер токсичної дії на організм людини різних пестицидів не однаковий. Особливості їх дії визначають хімічна природа, фізико-хімічні властивості (температура кипіння і випаровування), індивідуальні особливості організму людини (вік, стать чутливість), шлях надходження в організм, розчинність в умовах організму і т.п.


Пестициди є дуже токсичними і шкідливими для здоров’я людини. Тому під час обробки рослин пестицидами потрібно бути дуже обережними, щоб пестициди якимось чином не потрапили в організм людини. Також треба намагатися не вживати в їжу продукти з надмірною в них концентрацією пестицидів. Отже, пестициди є дуже токсичними і шкідливими для здоров’я людини. Тому під час обробки рослин пестицидами потрібно бути дуже обережним, щоб пестициди якимось чином не потрапили в організм людини. Також треба намагатися не вживати в їжу продукти з надмірною в них концентрацією пестицидів.

Немає коментарів:

Дописати коментар