З метою зменшення втрат
сільськогосподарської продукції людство було змушене використовувати пестициди,
незважаючи на негативні наслідки їх застосування. Використання хімічних засобів
для захисту і покращення харчових властивостей сільськогосподарської продукції
в усьому світі постійно зростає. Одночасно з цим відбуваються якісні зміни
хімічних продуктів, що постачаються господарствам.
Пестициди
як забруднювачі біосфери
Пестици́ди (від лат. pestis — зараза, caedo
— вбиваю) — це хімікати, які використовуються в сільському господарстві і
садівництві для боротьби зі шкідниками (шкідливими або небажаними мікроорганізмами,
рослинами і тваринами), для захисту рослин. Термін пестициди об’єднує близько
1000хіміних сполук. Ведення сільського господарства в сучасних умовах немислиме
без їх використання. Залежно від призначення пестициди поділяють на різні
групи.
Класифікація
пестицидів за призначенням:
інсектициди (для знищення комах)
фунгіциди (для знищення грибкових
захворювань)
гербіциди (для боротьби з
рослинами-бур'янами).
родентициди (проти гризунів)
арборициди (проти чагарників)
акарициди (проти кліщів)
бактерициди (проти бактеріальних
хвороб)
нематоциди (проти фітогельмінтів
— шкідливих нематод)
Класифікація
за походженням діючого інгридієнта:
неорганічні
органічні
біологічні
Класифікація
на основі хімічного складу діючої речовини:
хлорорганічні (ДДТ)
карбонати
гетероциклічні
фосфорганічні
похідні дієнового синтезу
похідні карбамінової тіо- та
дитіокарбамінової кислот
нітропохідні фенолів
синтетичні піретроїди
похідні сечовини
Усі без винятку пестициди при
ретельному вивченні виявляли або мутагенну, або інші негативні дії на живу
природу і людину. Близько 90% усіх фунгіцидів, 60% гербіцидів і 30%
інсектицидів є канцерогенними.
Учені ще десятиріччя тому
попереджали про неминучість зараження пестицидами ґрунтових і підземних вод. Їх
тривозі тоді не надали значення, а нині в різних штатах США близько третини
артезіанських свердловин закрито для питного водо забезпечення через
забруднення пестицидами.
Застосування пестицидів
призводить до пригнічення біологічної активності ґрунтів і перешкоджає
природному відновленню родючості, викликає втрату харчової цінності та смакових
якостей сільськогосподарської продукції, збільшує втрати і скорочує термін
збереження продукції, знижує урожайність багатьох культур внаслідок загибелі
комах-запилювачів. Втрати у нашому сільському господарстві тільки від зниження
врожаю внаслідок недозапилення рослин сягають близько 80%.(Оскільки ці
препарати знищують природних запилювачів) покривають 30—40% прибутку, який
приписують дії пестицидів.
Очевидними є негативні наслідки
застосування пестицидів для здоров'я людини, причому спостерігається тенденція
до їх зростання, водночас у об'єктів, які пригнічуються пестицидами,
спостерігається певна пристосованість до них. Сьогодні близько 500 видів комах
вже стійкі до інсектицидів. Пристосованість до пестицидів виникає протягом
10—30 поколінь, підтверджуючи справедливість теорії еволюції Ч. Дарвіна: в
процесі мікроеволюції виробляється нова властивість. Помічено, наприклад, що в
колорадського жука виробляється імунітет до отрутохімікатів. Знаючи це,
господарства в 10 разів перевищують концентрацію розчину, що згубно
позначається на багатьох інших організмах. Недостатньо обґрунтованим є
твердження, що застосування пестицидів дає змогу зберегти майже третину врожаю.
Пестициди мають високий ступінь
отруйності. Отрутохімікати можуть потрапити в організм людини через органи
дихання, шлунково-кишковий тракт та шкіру. Дихальними шляхами пестициди
потрапляють найчастіше під час обприскування рослини. Токсична дія визначається
кількістю отрутохімікатів, які потрапили в організм, і залежить від їх
концентрації в повітрі, тривалості і повторності впливу, дії зовнішніх чинників
(температури повітря, опадів, напрямків вітру) та умов праці.
Характер токсичної дії на організм
людини різних пестицидів не однаковий. Особливості їх дії визначають хімічна
природа, фізико-хімічна природа, фізико-хімічні властивості (температура
кипіння і випаровування), індивідуальні особливості організму людини (вік,
стать, чутливість), шляхи надходження в організм, розчинність в умовах
організму і т. п. Характер токсичної дії на організм людини різних пестицидів
не однаковий. Особливості їх дії визначають хімічна природа, фізико-хімічні
властивості (температура кипіння і випаровування), індивідуальні особливості
організму людини (вік, стать чутливість), шлях надходження в організм,
розчинність в умовах організму і т.п.
Пестициди є дуже токсичними і
шкідливими для здоров’я людини. Тому під час обробки рослин пестицидами
потрібно бути дуже обережними, щоб пестициди якимось чином не потрапили в
організм людини. Також треба намагатися не вживати в їжу продукти з надмірною в
них концентрацією пестицидів. Отже, пестициди є дуже токсичними і шкідливими
для здоров’я людини. Тому під час обробки рослин пестицидами потрібно бути дуже
обережним, щоб пестициди якимось чином не потрапили в організм людини. Також
треба намагатися не вживати в їжу продукти з надмірною в них концентрацією
пестицидів.
Немає коментарів:
Дописати коментар